středa 25. ledna 2017

Přijmeme mládež do našeho kroužku

Radioamatérský kroužek při DDM ve Vracově, který je v provozu již šestý rok, má stále volné kapacity pro další zájemce z řad dětí a studentů. Hlavní náplní v letošním roce je amatérské vysílání a poslech na radioamatérských pásmech.

Letos jsme se zaměřili také na fyzickou zdatnost a zařadili jsme pěší výlety na vrcholy vybraných kopců. Tento program se nazývá SOTA - v překladu Vrcholy v éteru. Budeme rádi, když se s námi vypravíte třeba do Chřibů na vrchol Ocásek, nebo Vršavu. Také plánujeme výstup na Velkou Javořinu v Bílých Karpatech nebo na vrchol U Slepice ve Ždánickém lese. Naše trasy nejsou příliš náročné, většinou nejsou delší než 10 km. Na vrcholu kopce vždy asi 30 minut vysíláme (na KV i VKV pásmech).

V současné době máme velmi kvalitní vybavení pro krátkovlnná spojení - KX-2 od firmy Elecraft, který je určen pro mladé radioamatéry. Pro velmi krátké vlny používáme ruční radiostanice TYT a Kenwood.

Není to však jediná aktivita. Každou třetí neděli v měsíci se zúčastňujeme závodu VKV Provozní aktiv, který se započítává do celoroční soutěže Mistrovství ČR juniorů v práci na VKV. K tomu používáme zařízení Yaesu-897. Členové našeho kroužku, kteří projeví zájem o poslech na pásmech se mohou stát posluchači a zúčastňovat se mezinárodních závodů a soutěží, plnit velké množství různých diplomů a sbírat hezké QSL lístky za poslechy stanic z celého světa.

O prázdninách pořádáme soustředění pod stany spojené s poslechem a vysíláním, turistikou a tábořením. Pro účastníky připravíme vždy sportovní hry, hon na lišku, střelbu ze vzduchovky a další soutěže o ceny.

Radioamatérský koníček je zajímavý, ale je třeba se také aktivně zapojit a pracovat na získání znalostí a zkušeností. Pasivní přístup tady nefunguje. Kdo má zájem a chuť si to zkusit, není nic jednoduššího, než zavolat na mobil 737 284 776 po 15. hodině, nebo poslat e-mail na adresu: jan@paclt.cz, nebo přijít na DDM ve Vracově ve středu od 16 do 17.30 hodin.

Znovu připomínám, že je to kroužek pro dívky a chlapce asi od 10 let. Ale uvítáme také studenty středních škol nebo učilišť. Horní věková hranice není omezena.

OK2BUT

neděle 22. ledna 2017

Radošov - SOTA JM-047


 Kóta Radošov nedaleko obce Hroznová Lhota

V pozadí je vidět ocelová konstrukce rozhledny.

 Procházka zimní přírodou.