středa 20. listopadu 2013

Provozní aktiv VKV - listopad 2013

OK2KYK
Ani tentokrát se nám nevyhýbají komplikace. V pátek jsem naše auto dotáhl na laně, a jelikož jsme v sobotu jako rodinka od rána do večera cestovali vlakem, tak auto bylo ještě v neděli nepojízdné. Ještě k té cestě vlakem, na tom není nic až tak zvláštního, mimo to, že jsme z Břeclavi do Lednice jeli zvláštním vlakem. Tento vlak byl veden Parní lokomotivou řady 475 zvanou Šlechtična. Název si vysloužila svoji krásou, která je umocněna věkem. Lokomotiva byla vyrobena v roce 1947, dosahovala rychlosti až 100km a používala se pro osobní rychlíkovou a lehčí nákladní službu. Jinak si nemyslete, že taková mašinka neměla sílu, účinné parní stroje dosahovali bezmála 2000 koní. Vagonky táhla takzvané Rybáky, takže jsme seděli na dřevěných sedadlech.


Ale to byla malá technická odbočka, teď už k amatéření.
Takže na kótu nás vyvezl Zdeněk OK7WW, který i se Zdendou museli vstávat už po páté hodině. My s Kubou jsme nasedali kolem šesté a vyrazili jsme do Vracova pro posledního člena závodního týmu Matěje. Našim cílem bylo udělat lepší výsledek a udržet se na prvním místě v MČR juniorů. Takže jsme se rozhodli pro vyšší kótu asi o 300 m, což byl Šibenický vrch nad Novou Lhotou. Tuto kótu navštěvoval v minulých letech radioklub z Veselí nad Moravou.
Nádherný výhled do údolí ze Šibenického vrchu.
Nahoru jsme se dostali celkem bez problémů, jenom s malým štrejchnutím spodku Zdeňkova Berlinga.
Dále už skoro běžná rutina složit anténu na 2 m Zdenda s Kubou ke kotvám, já jsem držel stožár a Matěj jej vysouval, Zdeněk všechno řídil, vyrovnával, zatloukal kolíky a podobně.
Jelikož to vypadalo na pěkné počasí, rozhodli jsme se vybudovat i venkovní 70 cm pracoviště, jako stolek nám posloužila betonová skruž chránící výškovou nivelační značku a bedna od Budvárku.
Rozdělení týmu bylo taky obvyklé, Zdeněk, Zdenda a Matěj v autě 2 m pásmo a já s Kubou 70 cm se studeným odchovem. Naštěstí po půl hodince se vyškrábalo nad les sluníčko, tak to šlo s trochu zmrzlýma rukama vydržet.
Průběh závodu nám na 70 cm zkomplikoval můj nefunkční počítač (do původní kondice se už niky nezbrchal). Takže opět papírový deník. Nicméně na tomto pásmu po prvotním pomalém přibývání spojení při vyhledávání stanic se nakonec podařil slušný výsledek.
Zajímavý poznatek je, že jsme po první celkem chudobné hodině přešli na jinou taktiku a Kubík jel cca 80 % na výzvu. Ne že by to byl všelék, ale byly chvilky, kdy to celkem odsýpalo. Zvláštní bylo, že jsme udělali jenom jednoho 9A a ani jednoho S5, což občas ulovíme víc. Když jsem se díval na log konkurence, tak jsem zjistil, že se 9A objevili až ke konci závodu a to jsme my směrovali na všechny strany ve snaze ještě něco vyštrachat v éteru.
Nakonec jsme udělali na 432 MHz 34 spojení. Bohužel díky papírovému logu jsme přehlédli jedno duplicitní spojení, takže po škrtu zbylo 33 spojení, 103 bodů, 10 lokátorů, takže celkem 1030 bodů s poctivými 10 W z baterek a operátor má 13 let a v podstatě odjel celé tři hodiny v pohodě sám.
Kubo, velice pěkný výsledek, gratulace. (Pozn. OK2BUT)
Kuba tradičně ovládl 70 cm pracoviště.
Takže úspěch.
Na konec závodu nás navštívil Zdeněk OK2BPH s kafim pro dospělé a oplatky pro všechny.
Návštěva OK2BPH
Závod jsme ukončili vzpomínkou na Františka OK2VMH, který před více jak 10 lety z tohoto kopce jel svůj poslední pozemský kontest. Dokonce i rádio, na které jsme jeli 70 cm závod, bylo od OK2VMH. Franto dík za vše a vzpomínáme. Zdeněk zapálil vzpomínkovou svíčku. Po malé chvilce jsme v klidu a pohodě začali balit.
Vzpomínka na Frantu, OK2VMH
Pak už cesta domů k rodinám, obědům (někteří na hodovou husu). A odpočinek u Davis Cupu.

                                                           Roman, OK2CR

OK2KHD
Mladší junioři se také zúčastnili závodu. Pod značkou OK2KHD vysílali tentokrát Adam, Vítek, Šimon a Staník z učebny DDM ve Vracově. Žádné komplikace nebyly, výsledek velmi pěkný - 41 spojení, 127 bodů, 14 násobičů = 1778 bodů celkem. Zkoušeli jsme taky 70 cm, ale jenom 5 spojení, 13 bodů, 3 násobiče = 39 bodů.
Zleva: Staník, Adam, Vítek a Šimon
Honza, OK2BUT