pondělí 27. února 2012

Vydařená expedice HU2DX

   Expedice HU2DX byla z mého pohledu velmi vydařená. Udělali jsme něco přes 46.000 spojení CW, SSB, RTTY, PSK a SSTV.

   Do El Salvadoru jsme vezli náklad o hmotnosti asi 300 kg rozložený do 23 zavazadel, takže se muselo pečlivě naplánovat co, kdo a jak poveze. Letěli jsme pres NY a Houston.
   Orgány v El Salvadoru byly od místních radioamatérů informovány, takže odbavení na letišti proběhlo ve velmi přátelské atmosféře.
   Hamové v YS byli neuvěřitelně vstřícní a velmi nám pomáhali. Hlavně dbali o naši bezpečnost, protože bezpečnostní situace v YS je velmi nepříznivá. V noci nepřipadá v úvahu vyjet mimo město, ale i ve dne je vidět na každém rohu ozbrojence a zátarasy na silnicích.
   Armáda, policie a různé ozbrojené skupiny šikanují obyvatelstvo. Byli jsme svědky dost drastické scény, kdy vojáci (nebo kdo to byl) zastavili autobus, vyhnali lidi ven s rukama nad hlavou, samopaly připravené a prováděli kontrolu, nebo co vlastně provádeli... Měli jsme z toho dost divné pocity.
   Organizace celé expedice byla vynikající. Němci mají pořádek v krvi. Každý měl svoje úkoly a za celou dobu se nevyskytnul žadný vážný problém. Je to zkušený, sehraný tým DA0HQ.
   Dovezli a postavili jsme 10 různých antén - dva spiderbeamy, dva vertikály na 80 m, vertikál na 160 m, dva vertikály 40 & UP od Steppira, beverák na 160/80 m, magnetický loop na 160/80 m a různé dráty, ktere jsme upravovali podle potřeby.
   Zpočátku byly v provozu nonstop 4 stanice, všechny s lineáry. Všechno se podřizovalo podmínkám šíření, ktere byly velmi proměnlivé a mnohdy byla velmi nečekana otevření na horních bandech. Ralf, DL3JJ je specialista na 160 m. Poprvé jsem viděl, jak se dělají DXy na TOPu.
  Měli jsme velmi pěkné QTH, pouze málo místa na beverák, protože ze dvou směrů na EU/ZL bylo moře a v kolmém směru cizí pozemky.

  Tři kluci měli po celou dobu zdravotní problémy - je to malarická oblast - něco je pokousalo a natekly jim nohy. Je to vidět i na fotkách na http://www.hu2dx.de/. Místní doktoři nepomohli, tak to teď řeší v Německu. René, DL2JRM se vrátil do EU o týden dříve.
   Já jsem to prožil vcelku bez problémů. Respektoval jsem rady zkušenějsích a kazde rano jsem "užíval", jak mi cely život radil muj stařeček. Slivovice sice nebyla, ale tequila taky docela fungovala. Bohuzel, ještě čtyři týdny musím do sebe cpát antimalarika - svinstvo... 

   Všem, kteří s námi uskutečnili spojení děkujeme, deníky jsou již na LoTW.
   S Danem, DL5SE už teď pomalu plánujeme další IOTA expedičku. Chce něco zajímavého, s trochou turistiky, ne jenom rádio.
Jarda, OK4MM

úterý 14. února 2012

Posluchačů přibývá

Počet posluchačů se opět navýšil, což je jistě příjemná zpráva. Ovšem mnohem příjemnější bude, pokud budou posluchači opravdu poslouchat na pásmech. Ale nebuďme neskromní, vždyť teprve začínají. Stále se teprve učí, jak zachytit značku stanice, která ji "vysype" příšernou rychlostí a ještě k tomu je zapotřebí odchytit protistanici. Tak to je často nad jejich síly. Ale tyto drobné neúspěchy je přece nemůžou odradit, nebo se mýlím?

Noví posluchači:

Marek Miklenda z Vracova - OK2-36394
Adam Sýkora z Lužic - OK2-36395
Jakub Čech z Mikulčic - OK2-36398

Všem přejeme hodně trpělivosti a spoustu hezkých odposlechnutých spojení.