pondělí 21. listopadu 2011

VKV Provozní aktiv 11/2011

Pro nové členy našeho radioamatérského kroužku jsme na neděli 20. listopadu 2011 připravili výlet na chatu do Moravan. Sešlo se celkem šest kluků, Zdeněk, Kuba, Adam, Marek, Lukáš a Ondra. Měli možnost vidět, jak takový závod vlastně vypadá. Zdeněk už je zkušený operátor, zvládá spojení nejen česky, ale také v angličtině. Podařilo se mu "ulovit" i dva Italy. Lukáš si vedl taky velice dobře. U zařízení se tentokrát také střídal hostující Ľubomír OM6AKL. Věřím, že ostatní chlapci se velmi rychle vše naučí a budou se moci zapojit aktivně do závodění.


Kluci obdivovali stožár i antény, Jarda jim nakonec předvedl, jak se stožár spustí pouhým stlačením knoflíku. Nedělní dopoledne se určitě vydařilo. Pro všechny byl na venkovním ohništi v kotlíku připraven oběd. Doufám, že těm, kteří si v jídle příliš nevybírají, chutnala čočková polévka s párkem i smažená vajíčka na cibulce s domací slaninou.


Do konce roku bude ještě jeden provozní aktiv. Letos jsme nevynechali ani jedno kolo a zatím jsme z 41 stanic na 16. místě.


pátek 11. listopadu 2011

Expedice s naší účastí


A team consisting of DL3JJ, DF7TT, DK8YY, DL4JS, DL5SE, DL2ARD, DL8ALU, OK4MM, YS1ZC, YS1MAE and YS1GMV will be active from Capricho Beach House, Barra de Santiago, El Salvador between January 29 to February 10, 2012 as HU2DX.
They will be QRV on 160-10m with main focus on LF.   QSL via DH7WW.

Myslím, že není potřeba tuto úžasnou zprávu překládat. Prostě začátkem února budeme všichni točit antény směrem na severozápad a pokusíme se s Jardou (OK4MM), Danielem (DL5SE) a dalšími členy expedice navázat co nejvíce spojení na různých pásmech.

Stavíme krystalku

Letošní rok jsme zahájili stavbou jednoduché krystalky bez baterií. Nařezali jsme si podložky z překližky, přišroubovali plastové čelo, do kterého jsme vyvrtali otvory pro zdířky. Kousek novodurové trubky nám posloužil k navinutí cívky, přidali jsme ladicí kondenzátor a germaniovou diodu. A sláva! Ve sluchátkách nám hraje Radiožurnál, který vysílá vysílač Topolná u Uherského Hradiště.

Na další schůzce jsme přidali dva tranzistory, ale nikomu to nefungovalo. Jenom Markovi to hraje hodně slabě na telefonní vložku. Po podrobné kontrole výrobků bylo odhaleno několik závad a především špatná kvalita použitých tranzistorů, které měly zřejmě hodně rozdílnou kvalitu. Po jejich výměně a drobných opravách už krystalka hlasitě hraje Tomášovi, Ondrovi, Adamovi a Mirkovi. Ostatní si ji dokončí příště.

Na obrázcích jsou fungující výrobky: